Tips & Tricks

Wat staat er op mijn koffiezak?

Een koffiezak bevat ontzettend veel interessante informatie die meer vertelt over de bonen binnenin. Maar je moet er natuurlijk aan uit kunnen. En dat is niet altijd zo simpel. Hieronder leggen we je uit wat al die informatie precies betekent.

Get to know me!

Beweeg met je muis over de koffiezak en ontdek al zijn geheimen.

Process

Niet elke koffieboon wordt op dezelfde manier behandeld na de oogst. De behandeling na de pluk is bepalend voor de uiteindelijke smaak van de gebrande koffieboon. Daarbij wordt doorgaans het onderscheid gemaakt tussen twee populaire processen: het Natural Process, en het Washed Process. Bij het Natural Process zullen de bessen eerst gedroogd worden om daarna het vruchtvlees te verwijderen. Bij het Washed Process zullen de bessen eerst gespoeld worden, vervolgens wordt het vruchtvlees verwijderd, om ten slotte de bonen opnieuw te spoelen. Daarnaast zijn er nog tal van andere behandelingswijzen zoals het Honey Process en het Semi Washed Process, die elk zorgen voor een uniek smaakpatroon.
Discover our coffee

Variety

De term variety of "variëteit" in koffie verwijst naar de verschillende soorten koffieplanten. De twee belangrijkste waarvan we koffie maken zijn de traditionele Coffea Robusta en de Coffea Arabica. Maar die termen zie je bij ons niet zo vaak op het zakje staan. Er is namelijk een enorm aantal ondersoorten binnen beide variëteiten, met elk een uiterst uniek smaakprofiel. Zo zal de Bourbon variëteit een eerder zoete koffie opleveren, en zal de Geisha variant dan weer garant staan voor bloemige toetsen en een sappige, maar milde aciditeit.
Discover our coffee

Region

De region verwijst steevast naar de plek waar de koffiebonen vandaan komen. Het vertelt in de eerste plaats ontzettend veel over het klimaat waar de bonen tot wasdom komen. Daarbij zijn we graag zo specifiek mogelijk, waardoor je niet vaak landen zal zien verschijnen. Tussen noord en zuid binnen eenzelfde land, kan namelijk meer dan duizend kilometer liggen, met twee sterk verschillende klimaten en terroirs als resultaat.
Discover our coffee

Producer

De producer of “producent” verwijst in de meeste gevallen naar de koffieboer of het spoelstation waar de bonen verwerkt worden. Waarom zetten we die op je pakketje koffiebonen? Bij specialty coffee is de herkomst en de traceability van de bonen van ontzettend groot belang. Elke batch bonen is uniek in tegenstelling tot commodity coffee. Daarom zetten we altijd de boer met zijn naam op het pak, of de coöperatieve waar de oogst van micro-boerderijen samengebracht wordt.
Discover our coffee

Altitude

Hoe hoger hoe beter, zeggen ze wel eens in de koffie-industrie. Alleen moeten we dat toch met een korreltje zout nemen. Er zijn namelijk weinig absolute waarheden binnen het vak, door de talloze invloedsfactoren op de groei van je koffiebonen. Het idee is dat op grotere hoogte het klimaat koeler is en de kers een langere rijpingsperiode heeft, waardoor hij een superieure smaak krijgt. Maar daarnaast heeft de kwaliteit van koffie te maken met vele andere aspecten zoals bodem, klimaat en de verwerking. Laat je dus niet foppen door de hoogte. 's Werelds meest gewilde koffies zijn niet noodzakelijk de hoogst verbouwde.
Discover our coffee

Filter of Espresso Roast

Bij Madmum maken we onderscheid tussen twee verschillende roasts. Is de gebrande batch beter geschikt voor een trage extractie, dan wordt hij best gebruikt voor filterkoffie. Deze bonen zullen doorgaans iets lichter gebrand zijn. Is de gebrande batch beter geschikt voor een snelle extractie onder hoge druk, dan zullen we je aanraden om de koffie voor je espresso te gebruiken. Deze zal er wat donkerder uitzien.
Discover our coffee

Notes

Tot slot verwijzen de notes of “toetsen” van de koffie naar wat je uiteindelijk zal proeven. Elke koffie heeft een eigen smaakprofiel met unieke kenmerken. De termen om die smaken te benoemen, heten de notes. Koffieproevers gebruiken de meest uiteenlopende noemers om de smaak te bepalen, maar toetsen die je vaak ziet terugkomen zijn ‘chocolade’, ‘bloemige toetsen’, ‘steenfruit’, ‘kers’ en ‘rode bes’.
Discover our coffee
Process

Niet elke koffieboon wordt op dezelfde manier behandeld na de oogst. De behandeling na de pluk is bepalend voor de uiteindelijke smaak van de gebrande koffieboon. Daarbij wordt doorgaans het onderscheid gemaakt tussen twee populaire processen: het Natural Process, en het Washed Process. Bij het Natural Process zullen de bessen eerst gedroogd worden om daarna het vruchtvlees te verwijderen. Bij het Washed Process zullen de bessen eerst gespoeld worden, vervolgens wordt het vruchtvlees verwijderd, om ten slotte de bonen opnieuw te spoelen. Daarnaast zijn er nog tal van andere behandelingswijzen zoals het Honey Process en het Semi Washed Process, die elk zorgen voor een uniek smaakpatroon.

Variety

De term variety of "variëteit" in koffie verwijst naar de verschillende soorten koffieplanten. De twee belangrijkste waarvan we koffie maken zijn de traditionele Coffea Robusta en de Coffea Arabica. Maar die termen zie je bij ons niet zo vaak op het zakje staan. Er is namelijk een enorm aantal ondersoorten binnen beide variëteiten, met elk een uiterst uniek smaakprofiel. Zo zal de Bourbon variëteit een eerder zoete koffie opleveren, en zal de Geisha variant dan weer garant staan voor bloemige toetsen en een sappige, maar milde aciditeit.

Region

De region verwijst steevast naar de plek waar de koffiebonen vandaan komen. Het vertelt in de eerste plaats ontzettend veel over het klimaat waar de bonen tot wasdom komen. Daarbij zijn we graag zo specifiek mogelijk, waardoor je niet vaak landen zal zien verschijnen. Tussen noord en zuid binnen eenzelfde land, kan namelijk meer dan duizend kilometer liggen, met twee sterk verschillende klimaten en terroirs als resultaat.

Producer

De producer of “producent” verwijst in de meeste gevallen naar de koffieboer of het spoelstation waar de bonen verwerkt worden. Waarom zetten we die op je pakketje koffiebonen? Bij specialty coffee is de herkomst en de traceability van de bonen van ontzettend groot belang. Elke batch bonen is uniek in tegenstelling tot commodity coffee (ook wel de koffie die je in de supermarkt vindt). Daarom zetten we altijd de boer met zijn naam op het pak, of de coöperatieve waar de oogst van micro-boerderijen samengebracht wordt.

Altitude

Hoe hoger hoe beter, zeggen ze wel eens in de koffie-industrie. Alleen moeten we dat toch met een korreltje zout nemen. Er zijn namelijk weinig absolute waarheden binnen het vak, door de talloze invloedsfactoren op de groei van je koffiebonen. Het idee is dat op grotere hoogte het klimaat koeler is en de kers een langere rijpingsperiode heeft, waardoor hij een superieure smaak krijgt. Maar daarnaast heeft de kwaliteit van koffie te maken met vele andere aspecten zoals bodem, klimaat en de verwerking. Laat je dus niet foppen door de hoogte. 's Werelds meest gewilde koffies zijn niet noodzakelijk de hoogst verbouwde.

Filter of Espresso Roast

Bij Madmum maken we onderscheid tussen twee verschillende roasts. Is de gebrande batch beter geschikt voor een trage extractie dan wordt hij best gebruikt voor filterkoffie. Deze bonen zullen doorgaans iets lichter gebrand zijn. Is de gebrande batch beter geschikt voor een snelle extractie onder hoge druk, dan zullen we je aanraden om de koffie voor je espresso te gebruiken. Deze zal er wat donkerder uitzien.

Notes

Tot slot verwijzen de notes of “toetsen” van de koffie naar wat je uiteindelijk zal proeven. Elke koffie heeft een eigen smaakprofiel met unieke kenmerken. De termen om die smaken te benoemen, heten de notes. Koffieproevers gebruiken de meest uiteenlopende noemers om de smaak te bepalen, maar toetsen die je vaak ziet terugkomen zijn ‘chocolade’, ‘bloemige toetsen’, ‘steenfruit’, ‘kers’ en ‘rode bes’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *