Gratis verzending bij bestellingen vanaf €50

Gratis verzending bij bestellingen vanaf €50

Madmum Coffee Roastery & Bar

In Madmum zit het hart van Pieter Claes, de hoofdbarista en bezieler van de zaak. Na jaren in de koffie-industrie en met een mooi palmares als Belgium’s Best Coffee Roaster en Belgian Coffee Cupping Champion, opende Pieter in 2018 met Madmum een eigen koffiehuis in de gezellige drukte van de Tiensestraat. Het doel was simpel: mensen samenbrengen rond de beste koffie die er is, op een plaats waar ze zich thuisvoelen. Dankzij Pieters expertise is Madmum drie jaar later de go-to plek in Leuven voor de beste koffie en het advies om thuis zelf met de Madmum koffiebonen aan de slag te gaan.

Ontdek hieronder de koffietraditie van de familie Claes die Pieter met trots verderzet.

Madmum_77-1 (1)
oktober 2022

Na maanden voorbereidingen in stilte mochten we begin eind september eindelijk het nieuws met de wereld delen. Madmum werd de nieuwe uitbater van de concessie in het historisch stationsgebouw van Leuven en het echte werk kon zo beginnen. De koffiezaak die er voorheen huisde werd helemaal gestript en de architecten begonnen met een wit blad. Gelukkige moesten de pendelaars hun dagelijkse koffie niet missen tijdens de verbouwingswerken. Op het Martelarenplein werd een in het oog springende container geplaatst, waar de stationsbezoekers al konden proeven van de heerlijke Madmum koffies.

2022

Omdat de bar in de Tiensestraat te klein werd om onze koffie te branden, besloten we op zoek te gaan naar een ruimer pand voor onze branderij. We vonden een nieuwe thuis in het iconische Hungariagebouw aan de waterkant van de Leuvense Vaartkom. Na een intensief renovatieproces kon in januari 2022 het nieuwe Madmum hoofdkwartier op de benedenverdieping zijn deuren openen. De bar werd ingericht met respect voor de authentieke industriële context en aangepast aan de noden van de moderne barista en onze kwalitatieve koffie. Op termijn zal je hier de koffiebranders aan het werk kunnen zien terwijl ze de groene koffiebonen verwerken en branden tot de enige echte Madmumkoffie.

2021

In een universiteitsstad als Leuven heeft ook de student recht op goede koffie. Daarom opende in het najaar van 2021 de tweede Madmum in de buik van het Erasmushuis, waar de Letterenbibliotheek huist. Studenten en universiteitspersoneel vonden vlot hun weg naar de gezelligste vergaderzaal van de campus, wat de bar al snel omtoverde tot een plaats waar je de ideeën in de lucht hoort knetteren.

 

2018

Na jaren met het idee gespeeld te hebben ging in de zomer van 2018 eindelijk de grote droom in vervulling: een koffiebar waar iedereen zich thuis kan voelen. Het gevoel dat Pieter kreeg toen hij voor het eerst binnenwandelde wou hij overbrengen naar de bezoekers ‘het was een beetje liefde op het eerste gezicht, ondanks het feit dat het pand een serieuze opknapbeurt nodig had’. De naam was niet moeilijk kiezen en zou met een knipoog een eerbetoon aan zijn moeder Mady worden.

De eerste Madmum opent in de gezellige drukte van de Tiensestraat in een prachtig hoekpand met een terras op de kruising met de Muntstraat. Hier kan je naast de zelfgebrande Madmum koffie terecht voor een ontbijt, een gezellige lunch of een taartje.

2012 - 2013

In 2012 mag Pieter zijn kans wagen in de finale van de beste Belgische koffiebrander. Hij slaagt erin om zijn zeven collega’s achter zich te houden na verschillende testen: de koffie proeven, de smaken evalueren, de kennis van wettelijke bepalingen voorschriften, het kennen van de origines van groene bonen, en de ambacht van het koffiebranden. 

Eerder dat jaar nam Pieter al deel aan het Belgisch kampioenschap cupping, waarbij de deelnemers een aantal koffies moeten proeven en definiëren binnen een bepaalde tijd. Ook toen ging hij met de hoofdprijs lopen en kroonde hij zich tot Belgisch kampioen.

2013

Onderzoek naar de juiste koffie is een levenslang project en ook vandaag is Pieter nog niet uitgeleerd. De kennis die hij opbouwde kwam er na talloze bezoeken aan beurzen, koffiehuizen en collega-koffiekenners om de meest uiteenlopende mogelijkheden van specialty coffee verder uit te diepen. Daarnaast ondernam Pieter verschillende studiereizen naar Tanzanië, Ethiopië, Brazilië en Peru, tot op vandaag de belangrijkste koffieregio’s in de wereld. Zo kon hij zelf zien hoe de koffie werd verwerkt van vrucht tot boon. Door onderzoek naar de impact van klimatologische verschillen, de verwerking van het grondproduct en de omstandigheden waarin de bonen geoogst worden, kwam hij in contact met de lokale boeren en kreeg hij beter inzicht in het aanbod op de markt. Het resultaat van die reizen zijn de bonen waar Madmum vandaag mee aan de slag gaat en die garant staan voor kwaliteit en lekkere koffie.

2003 - 1016

Koffie was altijd aanwezig bij de familie Claes sinds de oprichting van de koffiebranderij in 1935 in Wezemael, vlakbij Leuven. Pieter die er als kind naast woonde, kende heel zijn jonge leven niet anders dan de geur van gebrande bonen en rolde na zijn studies op natuurlijke wijze mee in het familiebedrijf. Hij klimde er op tot interne koffie-expert en stond in voor de opleidingen van klanten die hun koffiekennis wilden bijschaven. Maar er was altijd honger naar nieuwe uitdagingen buiten de gestructureerde bedrijfscontext. Na wikken en wegen waagde Pieter in 2016 de sprong in het diepe en besloot hij de deuren van het bedrijfsleven achter zich te sluiten, om op zoek te gaan naar wat koffie voor hem betekende.

Shopping cart

Sign in

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Start typing to see products you are looking for.