Tips & Tricks

Maak je eigen Hazelnut Cold Brew Oat Latte

Op warme zomerdagen als deze is koffie drinken een uitdaging. Gelukkig hebben we bij Madmum de laatste jaren aan de lopende band geëxperimenteerd met de koude variant van je favoriete koffie: de Cold Brew. In dit artikel gaan we aan de slag met deze authentieke en verfrissende koffie onder het motto: ‘Heerlijk simpel, ontzettend eenvoudig’. Wie weet bereid je binnenkort zelf je Cold Brew.

Benodigdheden:

Voor de Hazelnut Cold Brew Oat Latte

Ijsblokjes

Een ijskoud glas

20 ml Monin Hazelnoot Siroop

100 ml Havermelk

Cold Brew

Voor de Cold Brew

35 gram versgemalen filterkoffiebonen

420 ml of water

Een koffiefilter of fijnmazige zeef

Madmum's touch

Hazelnut Cold Brew Oat Latte

Extra zomers met een zoete toets

De cold brew is de klassieker onder de iced coffees. Dat deze koffie in sneltempo is uitgegroeid tot een zomerse favoriet heeft hij te danken aan zijn uiterst eenvoudige bereidingswijze. Het kernprincipe is simpel: in plaats van met warm water, bereid je deze koffie met koud water. Om het gebrek aan warmte te compenseren moet je wel even geduld oefenen. De koelkast en enkele uren tijd zijn je beste compagnons in het bereiden van de perfecte Cold Brew. Heb je vandaag vijf minuten? Dan heb je morgen de perfecte Cold Brew. Het basisrecept voor onze huisgemaakte Madmum Cold Brew vind je onderaan.

Wij geven op onze kaart een moderne twist aan deze klassieker en werken het basisrecept af met hazelnootsiroop en havermelk. Het resultaat is de heerlijke Hazelnut Cold Brew Oat Latte.

STAP 1.

Vul een glas met ijsblokjes en giet de hazelnootsiroop in het glas.

STAP 2.

Voeg je verse Cold Brew toe tot het glas 3/4 vol is.

Tip: haal je Cold Brew in één van onze koffiebars of experimenteer thuis met ons basisrecept dat je onderaan vindt.

STAP 3. 

Vul je pitcher met de havermelk en stoom hem op zodat je veel volume hebt. 

Let wel: laat de havermelk niet te warm worden, anders zal de frisheid van je koffie verloren gaan.

STAP 4.

Giet de gestoomde havermelk op en geniet van je eigen creatie.

Smakelijk!

Basisrecept

Cold Brew

Je eigen verfrissende koffie in een handomdraai

STAP 1.
Roer in een bokaal de 35 gram versgemalen koffie en het koud water door elkaar.

Tip: wil je graag een fruitige Cold Brew? Dan raden we aan om gebruik te maken van onze filterkoffiebonen.

STAP 2.
Dek het mengsel vervolgens af en laat een nacht of 12 uur rusten op kamertemperatuur.

STAP 3.
Na de rustperiode is het eindelijk zover: Cold Brew Time. Zeef het mengsel twee keer door een koffiefilter of een fijnmazige zeef. Meng vervolgens in een hoog glas gevuld met ijsblokjes, gelijke delen koffieconcentraat en water en geniet van je verfrissende kop koffie. 

Tip: speel gerust met de ratio tussen water en koffieconcentraat. Iedereen houdt van Cold Brew op zijn manier.

Onze favoriete Cold Brew koffiebonen

Filterkoffies met fruitige smaken

Ethiopia Chelichele Yirgacheffe Natural

15.9842.98
Een verborgen Ethiopische parel Deze Ethiopische koffie komt uit de Yirgacheffe regio. Het gebied staat bekend voor zijn lappendeken aan kleine koffieboerderijen met boeren die nog steeds de traditionele technieken hanteren. Ze zweren bij een gemengde planting van de koffiestruiken met andere gewassen en plukken alle bessen handmatig. Het levert koffiebonen op die toetsen bevatten van stroperige bessen, delicate bloemen en warme chocolade.

Kenya Embu Filter

15.9842.98
Een vulkanische koffie recht van Mount Kenya Deze Keniaanse koffie is een vurig bommetje. Het krachtig smaakpalet hebben de boeren te danken aan de historische aanwezigheid van Mount Kenya. Dankzij de ontzettend rijke, vulkanische bodem en de nabijgelegen Rupingazi rivier komen de struiken van de Mwiria coöperatieve prachtig tot bloei en leveren ze pure bessen op die toetsen bevatten van steenvruchten, citrus zwarte thee en donkere kruidige chocolade.

Peru Finca El Santuario

15.9842.98
Deze lichtzure koffie komt uit het hoogland in het noorden van Peru. Daar groeit Alexander Huaman Cruz samen met 27 anderen sinds 2018 een unieke mix van koffiestruiken op zijn landgoed. De naam van de boerderij ‘El Santuario’ is afgeleid van het nabijgelegen 'Tabaconas Namballe National Sanctuary', waar bedreigde diersoorten zoals brilberen en tapirs in harmonie leven met hun schilderachtige omgeving. De nabijheid van het nationaal park zorgt voor een ecosysteem in evenwicht die de koffiestruiken hun unieke terroir biedt.