Coffee talk

‘Decafeïné’

Wanneer onze baristas de bar runnen, durven ze wel eens met termen te jongleren waar de gewone sterveling niets van begrijpt. Daarom plukken we in Coffee Talk een term uit het koffiewoordenboek en leg ik je uit wat die term precies betekent. In no-time spreek je dankzij Coffee Talk een aardig mondje mee met onze baristas. Vandaag: Decafeïné.

de decafeïné (m/v) [de·ca·fe·i·né] zelfstandig naamwoord

Een van de voornaamste eigenschappen van koffie is het stimulerende effect. Sinds jaar en dag associeren we het kopje zwarte goud met een stevige kick die de ochtendwaas verdrijft. Alleen willen we ook wel eens genieten van de smaak zonder de bijbehorende cafeïnerush. Al zeker in de late namiddag, wanneer de nachtrust niet meer veraf is. De oplossing? Decafeïne koffie. Of zoals je het bij ons over de toog hoort rollen, 'deca'.

Om de natuurlijke stimulator cafeïne van de bonen te scheiden, gebruiken bio-ingenieurs vandaag een viertal processen: het Swiss Water Process, de CO2 methode, de ietwat gedateerde methyleenchloride-methode en de natuurlijke decafeinatie-methode. Elk proces tackelt hetzelfde probleem op zijn manier: door middel van additieven probeert men de cafeïne te isoleren en vervolgens te scheiden van de koffie, zonder daarbij de smaak van de boon aan te tasten. Dat laatste is niet eenvoudig. De aroma’s die onlosmakelijk met smaakperceptie verbonden zijn, hangen hun karretje maar al te graag vast aan de cafeïne. Alle cafeïne doen verdwijnen is tot op vandaag nog niet gelukt, 

maar de ontwikkelaars van de verschillende methoden zweren erbij dat ze 99,9 procent van alle aanwezige actieve stof kunnen verwijderen.

Onze keuze

Welk decafeïnatieproces er gehanteerd wordt, hangt af van boon tot boon. Laatst kozen we bij Madmum voor de Colombia Excelso die dankzij het natuurlijke decafeïneringsproces zijn cafeïne loslaat. Daarbij worden de poriën van de bonen via een stoombad  opengezet, waarna de toevoeging van natuurlijk suikerrietextract de cafeïne langzaamaan uit de boon doet verdwijnen. Alleen is er meer nodig dan enkel goede techniek voor een lekkere tas decafeïné koffie. Naast het juiste proces, is er nog een belangrijke voorwaarde: de kwaliteit van de koffieboon. De Colombia Excelso uit de historische Eje Cafetero-regio leent zich verrassend goed tot cafeïne-extractie. Aangezien de boon van nature toetsen van bruine suiker en chocolade bevat, is de fruitige noot die resulteert uit decafeïneringsproces een welkome toevoeging. Benieuwd naar deze koffie? Je vindt hem vanaf volgende week in onze webshop.

Madmum Probat Coffee Roasters located at Madmum Coffee Bar & Roasters in the Tiensestraat in Leuven
Espresso at Madmum Coffee Roasters & Bar