Locaties

Op bezoek bij Fábrica (Porto)

Fabrica in Portugal, that Madmum CEO Pieter Claes visited

In onze zoektocht naar de perfecte koffie zit het Madmumteam nooit stil. En wij niet alleen. Daarom trekken we in Coffee To Go over de landsgrenzen, op zoek naar gelijkgestemden die aan de slag gaan met de lokale koffiecultuur. Vandaag: op bezoek bij Fábrica in Portugal.

Dat de koffiecultuur in Portugal floreert is een logisch gevolg van de historische band van het land met de rode koffievrucht. Het verhaal van de Portugese koffie begint aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Wanneer Portugal als achttiende-eeuwse wereldmacht heerste over het gebied dat we vandaag kennen als Brazilië. Volgens de overlevering zou de koffieplant in handen zijn gekomen van de Portugezen dankzij Luitenant Francisco del Melo Palheta. De ondernemende militair zou aankloppen bij de Fransen die op dat moment al koffie verbouwden op het Zuid-Amerikaanse vasteland in Frans-Guyana. Maar daar bleek al gauw dat ze niet van plan waren de opgebouwde kennis en koffiezaden te delen 

met hun Zuiderburen. De charmante luitenant zou daarop een list verzonnen hebben en de vrouw van de gouverneur het hof hebben gemaakt, met succes. Hij zou haar vervolgens overtuigd hebben om bij hun afscheid de gegeerde zaden mee te geven, verstopt in een boeket. Hoewel feit en fictie vandaag niet langer van elkaar te onderscheiden zijn, staat het buiten kijf dat de reis van de luitenant grote gevolgen had voor de strategische belangen van Portugal. Het was namelijk de flirt van de Portugese luitenant die ervoor zorgde dat de koffieteelt gestaag Brazilië en de rest van Zuid-amerika overnam. En zo ervoor zorgde dat Portugal zijn boontje kon meepikken van de internationale koffiehandel.

Fabrica in Portugal, that Madmum CEO Pieter Claes visited
Een symbiose van innovatie en traditie

De Portugese schepen die de groene bonen naar Europa brachten, meerden aan in havensteden als Lissabon en Porto. Daar ontstond parallel met de ontdekking van het groene goud een levendige koffiescene die tot op vandaag kenners van heinde en verre naar de kuststeden lokt. De lokale wereldburger Stanislav Benderschi, half Russisch – half Portugees, besloot het Portugese koffie-erfgoed te eren met het oprichten van Fábrica Coffee Roasters dat zijn eerste zaak opende in 2015, in hartje Lissabon. Al wou Benderschi niet enkel galão’s (Caffè Latte), Garoto’s (Macchiato) en Bica’s (Espresso) serveren. Na een eurekamoment in Duitsland in 2010 introdu-

ceerde Benderschi met Fábrica verschillende licht geroosterde koffies en de klassieke pour-over koffie in de prachtige setting van een retro-industrieel pand in Lissabon. Niet veel later volgden er nog zaken in Porto en Cascais.  Net als Madmum roostert Fábrica zijn bonen in een authentieke Probatbrander van Duitse makelij. De Probatbranders staan erom bekend tegen een stootje te kunnen en staat hier net zoals bij Madmum centraal in de zaak. Voor de bereidingen van dranken op espressobasis pakken ze het hier net iets anders aan. Die worden bereid met een La Marzocco GB5. Een krachtige espressomachine van Toscaanse makelij.

Fabrica in Portugal, that Madmum CEO Pieter Claes visited
Fabrica in Portugal, that Madmum CEO Pieter Claes visited

Het geheim van Fábrica Coffee Roasters is de wijze waarop het op een authentieke manier de historische, Portugese koffiecultuur en de moderne ontwikkelingen weet samen te brengen. Het resultaat is een breed aanbod met zowel aandacht voor het erfgoed als een modern smaakpalet. Ook wij eren de Portugese koffiecultuur in onze zaken met de Pasteis De Nata die je in onze verstoog vindt. Met de zon op het terras, een Pasteis De Nata en een Bica (espresso) voor je neus, waan je je met wat inlevingsvermogen op een terras in Porto.