Coffee

Een nieuwe favoriet uit Colombia

Bij Madmum zetten we graag de veelzijdigheid van de koffieboon in de kijker. Dat kan alleen door zelf, elke dag op zoek te gaan naar nieuwe smaken en texturen. Recent kregen we een uniek lot bonen uit Colombia in handen. Een must-have voor iedereen die houdt van een friszoete koffie.

Een zes uur durende autorit ten zuiden van Bogota vind je de La Cristalina coöperatieve. Een onderneming pal in de Colombiaanse koffiegordel, die een plek biedt aan 81 boeren om hun oogst te verwerken tot kwalitatieve koffiebonen. Dat de coöperatieve succesvol koffiebonen van hoge kwaliteit aflevert is geen evidentie. De vruchtbare omgeving waar de boeren hun koffie verwerken stond jaren bekend als rebellengebied in de guerilla-oorlog die het land teisterde. 

Dankzij het doorzettingsvermogen en de toewijding van de lokale gemeenschap slaagden ze erin een stabiele koffie-onderneming op poten te zetten, die oplevert voor heel de regio. De koffies die La Cristalina voortbrengt, zijn enorm veelzijdig. Dankzij zijn toetsen van sappige rode bessen en een lichte citrustoets, is ze koffie geschikt voor zowel espresso- als filterbereidingen. En dat zonder in te boeten op kwaliteit. Het levert een perfect gebalanceerde en friszoete kop koffie op die telkens opnieuw verrast.

En daar zit het lokale klimaat voor iets tussen. In Guática, Risaralda mixen de koele windstroom van Chocó met de warme wind die van de Risaralda rivier komt. Het creëert een uniek microklimaat dat in combinatie met de vruchtbare grond, zorgt voor een plek waar de koffievrucht tot wasdom kan komen op haar eigen tempo.

Process → Washed

Varietals → Castillo

RegionGuática, Risaralda

Producer → Associacion de Productores de Cafe de Alta Calidad la Cristalina

Altitude → 1450 tot 2000 meter

 

Nog niet helemaal weg met alle koffietermen?

We leggen ze uit in deze blogpost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *