Meet the team

Barista Zohra

Voor de zon tevoorschijn komt, is onze barista Zohra al even wakker. De bezige bij van de Tiensestraat is druk in de weer om de espressomachine af te stellen. ‘Al voor we open zijn ben je high on caffeine en ready to roll.’

Hey Zohra! Hoe lang werk je al bij Madmum?

‘Ik begon bij Madmum in juli 2022, toen nog als student grafische vormgeving. Maar blijkbaar kon ik onze heerlijke koffie niet missen, want ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en hang ik hier nog steeds rond als fulltime barista in de Tiensestraat. 

Ik kwam hier per toeval terecht. Als Mechelaar verhuisde ik die zomer nogal onverwacht naar Leuven, in een huis vlakbij de Madmum in de Tiensestraat - ik moest er dus elke dag passeren. Het toeval wou dat ik me rond die periode voor het eerst begon te verdiepen in koffie. En toen ik aan de slag kon bij Madmum ben ik me er helemaal in verloren. Madmum is ondertussen mijn tweede living geworden.’

Je werkt als barista. Wat zijn de taken van een Madmumbarista?

‘Vooral vroeg opstaan (lacht). Voor de deuren opengaan staat er heel wat op het programma om de bar gastenklaar te maken. De eerste opdracht is altijd om de filterkoffie te zetten en alle machines te lanceren. De grootste uitdaging volgt daarna: de espressomachine afstellen. Het is altijd een evenwichtsoefening om die in de pas te doen lopen. Je wil dat alle parameters goed zitten: de juiste doorlooptijd van de koffie, het afwegen van de bonen, en proeven natuurlijk - heel veel proeven. Dat zorgt er natuurlijk wel voor dat je meteen goed wakker bent. Al voor we open zijn, ben je high on caffeine en ready to roll.’

Heb je ondertussen al een koffieverslaving opgelopen?

‘Daar zeg je zoiets - ik denk dat je wel kan stellen dat ik in die categorie val. Maar wel betere kwaliteit van koffie (lacht). Vroeger had ik een volautomatische koffiemachine - die zou nu niet meer voldoen aan mijn eisen. Logischerwijs word je dag na dag strenger voor jezelf. Je gaat jezelf uitdagen. Omdat ik weet dat ik meer kan, haal ik graag het onderste uit de koffiekan en volg ik bijkomende opleidingen. Dat vraagt ook wat studiewerk natuurlijk. Er ligt thuis een stapel boeken over koffie en brandprocessen op mij te wachten, waar ik mij na de uren aan het doorwerken ben.

Maar als barista heb je natuurlijk ook bepaalde fases. Het gaat altijd verder en verder. Eerst kocht ik een goede espressomachine voor thuis, om me dan weer te verliezen in slow coffees. It never stops heb ik het gevoel. Nu ben ik me aan het bijscholen als theesommelier. Mijn achtergrond als barista komt daarbij goed van pas, en zo kunnen we de klanten in de zaak die niet voor onze heerlijke koffie komen nog beter bijstaan met advies.’

Druk in de weer dus. Hoe kom je dan tot rust?

‘Het neerdalen van de kalmte in de zaak na de openingsuren. De opkuis vind ik een van de fijnste dingen. Tussendoor heb je niet altijd de tijd om op te ruimen. Ook al werk ik heel graag netjes (lacht). Maar je hebt het gewoon niet altijd in de hand, soms morst er wel eens iets. Dan moet je dat opzij kunnen zetten en doordoen. Als je dan de tijd vindt om de afwas weg te werken - een onbetaalbaar gevoel. Om eerlijk te zijn - ik tel daar soms stiekem ook wel naar af. Het moment dat je die reset kan doen. Het geeft tijd om terug bij zinnen te komen.'

Hoe drink jij je koffie het liefst?

'Ooit begon het heel klassiek met heel veel melk en veel suiker. Ik leefde met het idee dat koffie iets is dat je moet leren drinken. Dat is niet uitzonderlijk hoor. We leren vaak heel bittere koffie drinken en die smaak moet je met iets compenseren. Terwijl ik ondertussen weet dat een goede koffie niet zo’n bittere bom moet zijn, maar net heel gebalanceerd kan zijn - zonder de extra’s. Al heb ik nog steeds een zwak voor melkbereidingen.'

Wat is jouw Madmumtip?

‘Kom vroeg! De klant die de eerste koffie komt halen, dat schept een soort van mystieke band. Zo vroeg in de ochtend deel je een bepaalde sereniteit. Daarnaast zie je samen met ons de stad ontwaken, dat blijft magisch. En als je dan langs de Tiensestraat komt, dan zet ik hem voor je met een extra grote glimlach.’

Bedankt Zohra! Wij staan hier morgen als eerste!

Geef een unieke barista-ervaring cadeau.

Met deze cadeaubon hoef je je geen zorgen te maken over het kiezen van een specifieke datum. De ontvanger heeft de vrijheid om zelf te bepalen wanneer hij of zij het Madmum Lab in Leuven wil ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *