Meet the team

Alleskunner Frederik

Frederik Horemans, operations manager at Madmum Coffee Roasters & Bar

Frederik Horemans – of zoals wij hem kennen: de Fré – zou oorspronkelijk voor de klas komen te staan als wiskunde en fysica leerkracht. Maar toen neef Pieter Claes aan zijn mouw trok om mee in zijn koffie-avontuur te stappen, waagde hij de sprong. Vijf jaar later is Fré de man die ervoor zorgt dat Madmum elke dag weer als thuiskomen voelt: zowel voor klant als personeel. Voor de buitenwereld de operational manager, voor ons de alleskunner.

‘s ochtends vroeg komt Frederik binnenwaaien. Altijd druk in de weer, maar als het kan neemt hij enkele minuten de tijd om in alle rust van zijn verse filterkoffie te genieten. ‘Als het echt moet dan neem ik hem to-go voor in de auto. Maar het is toch altijd plezanter om die eerste kop koffie van de dag in de zaak te drinken.’

Frederik, vertel eens. Hoe ben je bij Madmum terecht gekomen?

Pieter en ik kennen elkaar al jaren als neven. We studeerden elk iets anders: hij als handelsingenieur, ik focuste op een diploma als wiskunde- en fysicaleerkracht. Maar er werden altijd al plannen gesmeed om ‘iets’ samen te beginnen. Dat we beide uit een koffienest kwamen en Pieter het koffiebedrijf Java leidde, maakte het voor ons een logische stap om een koffiebar te openen. Dat plan werd stapje bij beetje concreter, en toen Pieter effectief zijn vorige job verliet, kon ik niet anders dan met volle goesting mee in het nieuwe verhaal stappen. Die eerste jaren waren intens. Om het met een cliché te zeggen; het heeft wel degelijk bloed, zweet en tranen gekost. Maar ze hebben ons dichter bij ons doel gebracht: de mensen tonen wat goede koffie kan zijn.

Vijf jaar later, kijk ik wel eens achterom. Het charmeert me nog steeds als mensen zichtbaar genieten van een kop koffie in de zaak. Dat betekent voor mij dat het gevoel goed zit.

Doorheen die vijf jaar is je takkenpakket wat veranderd. Wat doe je allemaal in je dag bij Madmum?

In het begin was ik vooral mee barista. Ik heb er talloze goede herinneringen aan. Samen met Pieter stond ik achter de toog om alles mee op punt te stellen. Dat was sloten koffie drinken en keihard werken.

Vandaag houd ik me voornamelijk bezig met de dagelijkse gang van zaken. Ik ben het centraal aanspreekpunt geworden voor de day to day. Dat doe ik elke dag met plezier, omdat je elke dag weer een andere uitdaging tegemoet gaat. Er is niets zo bevredigend als een oplossing vinden om onze klanten een nog betere Madmum-ervaring te bieden.

Frederik Horemans, operations manager at Madmum Coffee Roasters & Bar
Madmum Probat Coffee Roasters located at Madmum Coffee Bar & Roasters in the Tiensestraat in Leuven

Maar we hebben je hier ook al met de groene bonen in de weer gezien?

Klopt, twee voormiddagen per week vind je me achter onze Probat koffiebrander. Dat is die groene mastodont die centraal in de zaak op de Tiensestraat staat (lacht). Ondanks dat de brander nogal luid is, vind ik het een van de fijnste momenten van de week. Mijn opleiding was wetenschapelijk, op die manier kan ik die kennis fris houden. Een goede brander is namelijk op de hoogte van de processen die plaatsvinden tijdens het roosteren van de bonen. Alleen zo kan je de aroma’s tot hun recht laten komen. Uiteraard is dat maar een deel van het proces. Elke batch bonen is uniek, dus het is in bepaalde mate een gevoelskwestie waarbij je op je zintuigen zoals geur, moet vertrouwen.

Wat is het belangrijkste gereedschap dat je daarvoor nodig hebt?

Dat zal dan toch de Probat koffiebrander zelf zijn. Veel mensen denken nog vaak dat de die hier voor de show staat. Wat ik wel begrijp, hij ziet er een beetje antiek uit en past schitterend in het interieur. Maar hij wordt daarnaast ook effectief elke week tot tweemaal toe gebruikt. Hij doet zijn job nog steeds schitterend, ondanks dat hij als bouwjaar 1964 heeft. Een pak beter zelfs dan verschillende hedendaagse branders. We zouden niet meer zonder onze Probat kunnen.

Terwijl de drukstbezette man van de zaak op zijn horloge kijkt, hebben we nog een laatste vraag. Wat doe je als je op het einde van de dag nog vijf minuten over hebt?

Dat gebeurt nog zelden (lacht). Een zonnig plekje op het terras van de Tiensestraat vinden en de krant uit het rek nemen. Daar kan weinig tegenop wat mij betreft. Dan daalt er een rust over me heen, die ik enkel terugvind bij Madmum. Het is fijn om je op zo’n moment even opnieuw klant te wanen. Vijf minuten kunnen al mijn batterijen opnieuw opladen. Om mezelf erna opnieuw te smijten voor de volgende uitdaging.

Merci Frederik!