Tips & Tricks

Hoe bewaar ik mijn koffiebonen het best?

Madmum Coffee bar & Roasters Canister to preserve coffee beans

Wanneer je de verse Madmumkoffiebonen in huis haalt, wil je ze uiteraard zo goed mogelijk bewaren. Dat is niet eenvoudig, want de geroosterde bonen zijn gevoelig voor een aantal omgevingsfactoren. Het is een ware kunst om die allemaal te beheersen. Gelukkig bestaan er een aantal handige trucs om de aroma’s van de koffiebonen te bewaren. We stelden een eenvoudige gids op met enkele do’s en don’ts om je Madmum koffiebonen zo lang mogelijk brandvers te houden.

Als het op het bewaren van koffiebonen aankomt zijn feit en fictie niet altijd even eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Gelukkig weten onze barista’s wel beter. Over een ding zijn ze het dan ook allemaal eens: je koffiebonen en zuurstof – die hou je best gescheiden.

TIP 1.
Bewaar de bonen in de originele verpakking

Deze eerste tip is er eentje met een belangrijke kanttekening. Bewaar de bonen in de originele verpakking, maar enkel als dat een verpakking is met een one-way valve of luchtventiel. Je herkent het ventiel aan zijn ronde vorm en een kleine perforatie in het midden – centraal bovenaan de verpakking. Het luchtventiel zorgt ervoor dat de CO2 – die de koffiebonen op natuurlijke wijze lossen – kan ontsnappen, en de zuurstof niet tot bij de bonen kan. 

Maar er is nog een betere oplossing. Die brengt ons tot bij de tweede tip.

Coffee beans Colombia available at Madmum Coffee Bar & Roasters
Madmum Coffee bar & Roasters Canister to preserve coffee beans

TIP 2.
Kies voor een coffee canister

Een coffee wat? De coffee canister is een aluminiumcontainer, en nog steeds de beste oplossing voor je koffiebonen. Door zijn materiaal en techniek zet hij de aantastende factoren buitenspel: zuurstof kan niet binnen door het deksel met verzegeling, en licht en warmte kunnen niet doorheen de coating. Het zorgt voor een optimaal klimaat om de bonen in te bewaren: koel, donker en zuurstofvrij. In onze shop vind je een prima instapexemplaar.

Betekent dat dan dat je een zak van 20 kilogram bonen in een grote coffee canister kan bewaren? Niet helemaal. Tip drie is minstens even belangrijk.

TIP 3.
Koop kleine zakjes

Hoe langer je wacht om je bonen te gebruiken, hoe groter de kans dat ze aroma verliezen. Het duurt ongeveer 72 uur na het branden voor de bonen het optimale smaakprofiel bereiken. Daarna zullen ze geleidelijk aan hun aroma loslaten. Daarom is het goed om geen te grote zakken koffiebonen aan te kopen voor thuis. Zo beperk je het risico op langdurige blootstelling aan zuurstof, licht en warmte. Een ideale voorraad zorgt ervoor dat je een week of twee doorkan. Daarna kom je best langs voor een nieuwe portie Madmum bonen. Of je besteld ze eenvoudig in onze webshop.

Colombia coffee beans available at Madmum Coffee Roasters & Bar.
Fridge, in the blog post on how to conserve your coffee beans from Madmum Coffee Roasters & Bar

TIP 4.
De koelkast is geen goed idee

Deze vierde tip is een duidelijke don’t. Hoewel de huis-, tuin- en keukenwijsheid zegt dat het goed is om je koffiebonen in de koelkast te bewaren, moet je dat vooral niet doen. Hoewel het er koel en donker is, loert er een andere grote vijand van de koffieboon in de koelkast: vocht. Hoe goed je container ook sluit, de vochtige omgeving zal zijn invloed uitoefenen op je bonen. Daarnaast zullen de koffiebonen ook de smaak opnemen van de inhoud van diezelfde koelkast en dat is een niet al te best idee. Tenzij je van koffie met briesmaak houdt.

TIP 5.
Brandverse koffiebonen

Met deze laatste tip trappen we een open deur in. Maar de kwaliteit van je koffiebonen en het brandproces zijn van ontzettend groot belang voor het bewaringsproces en het behouden van het aroma. Bonen uit de supermarkt zijn vaak al even onderweg, van de industriële brandinstallatie, naar de verpakkingsafdeling, om daarna nog te liggen wachten in verschillende magazijnen. Dat is kostbare tijd waarin de bonen hun smaak verliezen. Hoe korter de keten tussen branding en consumptie, hoe beter dat kopje koffie uiteindelijk zal smaken.

bat Coffee Roasters located at Madmum Coffee Bar & Roasters in the TIensestraat in Leuven