Coffee talk

‘SCA’

bat Coffee Roasters located at Madmum Coffee Bar & Roasters in the TIensestraat in Leuven

Wanneer onze baristas de bar runnen, durven ze wel eens met termen te jongleren waar de gewone sterveling niets van begrijpt. Daarom plukken we in Coffee Talk een term uit het koffiewoordenboek en leg ik je uit wat die term precies betekent. In no-time spreek je dankzij Coffee Talk een aardig mondje mee met onze baristas. Vandaag: SCA.

SCA [SCA] Specialty Coffee Association

Als Specialty Coffee Roaster kan je niet zomaar doen wat je wil. Er zijn enkele standaarden die een handig kader vormen voor het verwerken, bereiden en proeven van specialty coffee. Om die standaarden te bewaken is de non-profit beroepsvereniging SCA in het leven geroepen, ofte de Specialty Coffee Association. Hun taak bestaat uit, de internationale Specialty Coffee community – van de boer tot de baristas en roasters – te verbinden en te ondersteunen in hun dagelijkse bezigheden. Daarnaast bouwen ze mee aan een meer duurzame industrie, brengen ze mee de verschillende innovaties in kaart en delen ze de gegeerde SCA accreditaties uit aan koffiecoaches. Ze zijn hét kenniscentrum bij uitstek voor elke specialty coffee-fanaat en barista.

Maar wat betekent dat nu precies, wanneer een koffiecoach SCA gecertificeerd is? Om de SCA-badge op je borst te mogen spelden, moet je als barista een stevig parcours afleggen. Professionele ervaring in de sector is daarbij handig, maar geen vereiste. 

De SCA heeft namelijk telkens een instapmodule in de aanbieding die de handvaten van het uitgekozen thema uiteenzet. De SCA biedt een waaier aan mogelijkheden om je binnen te specialiseren. Zo zijn er de opleidingen: Introduction to Coffee, Barista Skills, Brewing, Green Coffee, Sensory Skills en Roasting. Maar je kan ook je skills aanscherpen in het duurzaamheidsprogramma, waarbij men focust op het vergroenen van het koffiebonenbestand, en het koffietechnicus programma, waarbij men focust op de technische ins en outs van de machines die ons elke dag bijstaan in onze bars.

Alleen is je plekje reserveren bij de SCA geen evidentie. De cursussen zijn ontzettend populair en niet altijd bij de deur. Daarom maken we jou het leven – heel binnenkort – net iets eenvoudiger met de aankonding van onze Madmum Labs, een reeks koffieworkshops, begeleid door onze ervaren Madmum barista’s. Benieuwd? Hou onze kanalen de komende week goed in de gaten.

Madmum Coffee Bar & Roasters Espresso training
Madmum speciality coffee