Meet the team

Koffiecoach Nestor

De breedste glimlach bij Madmum? We hebben nog geen prijzen uitgedeeld maar onze koffiecoach Nestor is waarschijnlijk de winnaar. Tijdens de Madmum Labs begeleidt hij je met zijn charmante smile door de wereld van koffie en vertelt hij je (bijna) al onze keukengeheimen.

Nestor is nog druk in de weer met de voorbereiding van de Madmum Labs wanneer we aan zijn mouw trekken voor dit interview. Hij heeft het al gedaan, maar controleert altijd zorgvuldig of alles in orde is voor de avond kan beginnen. Perfectie zit in het DNA van koffieoach Nestor, en al zeker wanneer het op koffie aankomt.

Dag Nestor! Hoe heb jij de koffiemicrobe te pakken gekregen?

'Wil je de korte of de lange versie (lacht)? Om heel eerlijk te zijn was het oorspronkelijk niet mijn plan om in de koffiewereld te stappen. Ik was opgeleid als industrieel ontwerper en richtte na mijn studie een bedrijfje op dat ondernemingen hielp met het bouwen van allerhande 3D-modellen en de ontwikkeling van prototypes. Het was een baan waar ik mijn creativiteit en mijn passie voor design in kwijt kon. Alleen besliste de economie, en niet wijzelf, over het lot van onze onderneming. De crisis van 2008 zorgde ervoor dat het bedrijf in zwaar weer terecht kwam en we uiteindelijk de boeken moesten sluiten.

Wat volgde, waren geen eenvoudige jaren. Het afscheid van mijn bedrijf viel me zwaar en het vuur dat mijn passie destijds deed ontvlammen, stond op een laag pitje. Toen ben ik - om mijn hoofd leeg te maken - in de horeca gedoken. Een job waar minder passie bij kwam kijken. Althans, dat dacht ik toch (lacht). Dat was buiten de kracht van koffie gerekend. Het bracht namelijk twee belangrijke zaken samen: enerzijds speelde het zich af op de plek waar ik elke dag naartoe ging om te werken, anderzijds kon ik er mijn obsessie voor design en tekenen op loslaten in de vorm van latte art. Op een dag heb ik dan ook bewust de keuze gemaakt om voor een carrière in koffie te kiezen. Als ik iets anders zou gaan doen, dan zou het dit zijn. Maar ik wist dat ik er tijd en talloze uren oefening in zou moeten steken. En kijk, nu geef ik met plezier al die opgebouwde kennis door aan nieuwe generatie freaks als koffiecoach. Een droomkans.'

Hoe zag de specialty coffeescene er toen uit in Spanje?

'In Spanje is er vandaag niet echt sprake een koffiecultuur, en toen al zeker niet. Aanvankelijk leerde ik mezelf de basis van latte art via online tutorials en cursussen. Dat veranderde wanneer mijn vrouw de kans kreeg om aan de slag te gaan bij Yale University en ik haar volgde naar New Haven in de USA. Daar ging een nieuwe wereld voor me open en leerde ik wat échte specialty coffee is. Ik kwam er terecht in een fantastisch koffiebedrijf met gepassioneerde barista’s achter de espressomachine.

Daarnaast ligt New Haven op slechts 2,5 uur rijden van New York. De stad waar in 2015 The New York Coffee Festival werd gehouden. Daar viel ik van de ene verbazing in de andere. It blew my mind. Ik dacht dat mijn skillset toen al goed ontwikkeld was, maar toen ik de toppers van de wereld aan het werk zag, bleek dat ik toch nog een weg te gaan had. Het veranderde mijn perspectief op de mogelijkheden van koffie en daagde me uit om nog meer op ontdekking te gaan en het experiment op te zoeken.'

Nu woon je in Leuven. Wat denk je van de koffiescene hier?

'De Leuvenaar is verwend met een ontzettend hoog aantal kwalitatieve koffiebars voor maar 100.000 inwoners. Ik herinner me nog goed dat ik door de stad liep en op de hoek van de Munt- en Tiensestraat een prachtige groene Probatbrander achter een groot raam zag staan. Mijn hart maakte toen een sprongetje. Het was een geruststellende gedachte dat er in de stad aandacht was voor specialty coffee.

Uiteindelijk kwam ik bij Madmum terecht toen de andere bars alleen nog op papier bestonden. Ondertussen is Madmum uitgegroeid tot een familie van vijf gezellige plekken in de stad, waar mensen uitzonderlijke koffies kunnen ontdekken. Dat is alleen maar mogelijk dankzij de fantastische Madmumgasten. Er is een nieuwe generatie die begrijpt wat goede koffie betekent en openstaat voor het experiment. Dat willen we met de Madmum Labs een extra duwtje geven. Het is geweldig om te zien dat er mensen geïnteresseerd zijn in onze kennis en hun vaardigheden willen aanscherpen. Want daarvoor zijn wij er: om kennis te delen.'

Wat kunnen mensen precies verwachten van de Madmum Labs?

'De mensen hebben ondertussen al een goed idee van wat we doen. Ze weten dat we de bonen selecteren, roosteren, de koffie zetten en serveren zoals het hoort. Bij Madmum besteden we veel aandacht aan die laatste stappen van het proces, maar doen we ook dat beetje extra. We proberen een antwoord te bieden op de vraag: wat is nu precies de juiste manier? Tijdens de Madmum Labs zoomen we in op een specifiek onderwerp en passen we die vraag toe op het thema van de avond, met aandacht voor zowel de klassieke methoden, als de nieuwere ontwikkelingen. We geven onze gasten een avond lang toegang tot al de geheimen van de kunst.'

Kan je al een geheim met ons delen?

'Eentje dan! Mensen fronsen wel eens als ze zien dat we een lepeltje meegeven met onze espresso’s. Het ziet er wat gek uit bij zo’n kleine koffie, maar dat lepeltje speelt een belangrijke rol. Bij het zetten van een espresso, vormen er zich verschillende lagen in de koffie. De koffie die als eerste uit de machine stroomt heeft een andere structuur dan de laatste vloeistof. Waardoor een espresso zich al vlug zal settlen in de verschillende lagen. De espresso komt pas volledig tot zijn recht als de lagen goed gemengd zijn. Daarom is het van groot belang dat je even met dat lepeltje door je espresso roert. En voor de andere geheimen moet je naar de Labs komen (lacht).'

Bedankt Nestor!

Sage Home barista lab

79.00
Tijdens de workshop Home Barista leer je hoe je thuis het maximum uit je espressomachine kan halen. Nestor toont je alle basishandelingen die van belang zijn om je workflow achter de machine naar een nog hoger niveau te tillen. Van cappuccino tot espresso, het komt allemaal aan bod. Tijdens deze workshop krijg je de unieke kans om aan de slag te gaan met de Barista Pro van Sage, een state-of-the-art espressomachine die al je parameters overzichtelijk weergeeft op zijn prachtige ingebouwde display voor de ultieme bereiding

Introduction to Speciality Coffee

Het Specialty Coffee Lab is de plek voor de koffiemeerwaardezoeker. Je leert er alles over de geschiedenis van specialty coffee en de genetische verschillen die door de jaren ontstonden. Maar ook het oogstproces, de terroir, de verwerking en het roosteren van de boon komen aan bod. We bieden je een volledige onderdompeling in de wereld van specialty coffee, die afgesloten wordt met een coffee tasting waarbij we de verschillen tussen arabica en robusta in de kijker zetten, en daarnaast vier verschillende arabica’s proeven en analyseren op basis van oorsprong en verwerking. Deze Lab wordt in een groep van max 10 personen gegeven. Barista Nestor Olivares leidt de sessie in het Engels en wordt van Nederlandstalige assistentie voorzien. De Labs vinden plaats tussen 19:00 en 21:30

Latte Art Lab

89.00
Wou jij altijd al zo’n mooie tekening in je cappucino maken? Dit is je kans. Tijdens het Latte Art Lab geven we je een hands-on training in het opschuimen van melk en vegan alternatieven, en tonen we jou hoe je nu precies een hartje, varen of tulp in je melkschuim schildert. Opgelet! Smossen is bij deze Lab verplicht. Deze Lab wordt in een groep van vijf personen gegeven. Barista Nestor Olivares leidt de sessie in het Engels en wordt van Nederlandstalige assistentie voorzien. De Labs vinden plaats tussen 19:00 en 22:00

Espresso Lab

79.00
Tijdens het Espresso Lab draaien we de koffietas binnenstebuiten en ondersteboven. We beginnen met de geschiedenis en historische ontwikkeling van onze belangrijkste tool bij het zetten van deze kleine koffie, de espressomachine. Vervolgens duiken we in de theorie, die we erna  omzetten in de praktijk. We doorlopen samen het basisrecept, leren je de juiste routines aan en zoomen in op alternatieve espressotechnieken. Ten slotte ontdekken we samen welke richtingen je allemaal uitkan met espressobereidingen op melkbasis. Cappuccino, cortado of flat white? Na deze Lab heb je ze allemaal in de vingers. Deze Lab wordt in een groep van vijf personen gegeven. Barista Nestor Olivares leidt de sessie in het Engels en wordt van Nederlandstalige assistentie voorzien. De Labs vinden plaats tussen 19:00 en 21:30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *