Nieuws

Koffie van moeders, voor moeders

Group of 60 coffee farmers consists of single mothers are responsible for the Rwanda coffee beans available at Madmum Coffee Bar & Roasters

Dat Madmum graag moeders in de spotlights zet, is geen geheim. De naam alleen al is een eerbetoon aan Maddy, de moeder van Pieter onze oprichter. Maar ook in onze koffies spelen moeders wel eens een centrale rol. Ter gelegenheid van moederdag branden we speciaal de Rwandese Fugi Ikezere Women’s Group Natural. Een koffie waar een verhaal van sterke moeders, hoop en vriendschap achter schuilgaat.

Rwanda coffee beans from Madmum Coffee Roasters & Bar

Wat maakt deze koffie uniek?

De Fugi Ikizere wordt geteeld door een unieke groep van 60 koffieboerinnen in het Rwandese zuiden. De boerinnen zijn stuk voor stuk lotgenotes die door de woelige Rwandese geschiedenis alleenstaande moeders werden en op zoek moesten naar nieuwe manieren om voor hun gezin te zorgen. De koffieplant bleek hun redding. Sinds enkele jaren telen ze niet enkel de bonen, maar zijn ze ook nauw betrokken bij het verwerken en sorteren ervan.

Wat betekent de naam Fugi Ikizere?

Fugi staat voor het lokale verzamelcentrum of washing station waar de vrouwen hun oogst samenbrengen. Het is de centrale plaats waar het gezelschap verzamelt, informatie uitwisselt, maar ook vriendschappen smeedt. Het tweede deel van de naam - Ikizere - werd gekozen door de vrouwen zelf. In de Kinyarwanda regio betekent het ‘hoop’, naar de stabiliteit en het toekomstperspectief die de koffie bracht.

This group of 60 coffee farmers consists of single mothers are responsible for the Rwanda coffee beans available at Madmum Coffee Bar & Roasters
Rwanda coffee beans from Madmum Coffee Roasters & Bar

Hoe smaakt dat dan?

De Rwandese boerinnen schrikken er niet voor terug om hun bessen zo te telen dat het een uiterst complex smaakprofiel oplevert. De Fugi Ikizere is een bourbon variëteit die goed gedijt op 1,550 tot 1,850 meter boven zeeniveau, en die een zuivere en lichtzoete koffie oplevert. De magie van deze boon zit in de afdronk. Dan komt een veelheid aan aroma’s bovendrijven, waaronder toetsen van tropisch en rood fruit, en malse perzik. Atypisch, maar ontzettend heerlijk.

Fan van onze moederdagkoffie en het prachtige verhaal? Je vindt hem nu in onze webshop en in onze koffiebars.