Nieuws

Leer alles over koffie tijdens onze Madmum Labs

Je houdt van de lekkere Madmumkoffie maar weet niet hoe eraan te beginnen? Met de Madmum Labs presenteren we een reeks koffieworkshops die jouw leven eenvoudiger maken, en je op weg helpen om de perfecte kop koffie te brouwen.

Madmum start een nieuw avontuur, samen met jou. Eentje waar we al even op broedden, dat we uitgebreid testten, en nu eindelijk met de wereld mogen delen. Enter - de Madmum Labs. Een uitgebreide reeks koffieworkshops waarbij je de kneepjes van het baristavak aangeleerd worden. Vanaf maart openen we na de uren onze bar zodat we in kleine groepen alle aspecten van de koffiecultuur kunnen ontdekken. We bieden antwoorden op praktische vragen als: hoe stel ik mijn koffiemaler af? Hoe lang moet mijn espressoshot doorlopen? En wat betekenen termen als extractietijd en terroir nu precies? Maar we duiken ook in de geschiedenis van koffies en leren je smaakpatronen te herkennen.

Samen met Madmum barista’s Radu Mares en Vincent Steels ontwikkelden we vijf verschillende workshops. Ontdek ze hieronder allemaal.

Espresso Lab

Tijdens het Espresso Lab draaien we de koffietas binnenstebuiten en ondersteboven. We beginnen met de geschiedenis en historische ontwikkeling van onze belangrijkste tool bij het zetten van deze kleine koffie, de espressomachine. Vervolgens duiken we in de theorie, die we erna  omzetten in de praktijk. We doorlopen samen het basisrecept, leren je de juiste routines aan en zoomen in op alternatieve espressotechnieken. Ten slotte ontdekken we samen welke richtingen je allemaal uitkan met espressobereidingen op melkbasis. Cappucino, cortado of flat white? Na deze workshop heb je ze allemaal in de vingers.

Workshops op 7 april en 8 mei.

Filter Coffee Lab

Tijdens onze Filter Coffee Lab laten we zien dat filterkoffie ondertussen veel verder staat dan zijn oubollige imago doet uitschijnen. Gedurende de workshop maken we eerst kennis met de verschillende zetmethoden en technieken zoals pour over, immersion en vacuum. Om er daarna zelf aan de slag mee te gaan. We bekijken samen hoe je de beste filterkoffie zet en aanpast naar je eigen voorkeuren. Voor dat je het weet bespeel je parameters als ratio, watertemperatuur en malingsgraad als een echte virtuoos. Ben je er zelf nog niet helemaal uit welke zetmethode bij jou past? Tijdens de afsluitende filter coffee tasting komt er ongetwijfeld een nieuwe favoriet bovendrijven.

Workshops op 22 maart en 26 april. 

Latte Art Lab

Wou jij altijd al zo’n mooie tekening in je cappucino maken? Dit is je kans. Tijdens het Latte Art Lab geven we je een hands-on training in het opschuimen van melk en vegan alternatieven, en tonen we jou hoe je nu precies een hartje, varen of tulp in je melkschuim schildert. Opgelet! Smossen is bij deze workshop verplicht.

Workshops op 31 maart en 12 april.

Specialty Coffee Lab

Het Specialty Coffee Lab is de plek voor de koffiemeerwaardezoeker. Je leert er alles over de geschiedenis van specialty coffee en de genetische verschillen die door de jaren ontstonden. Maar ook het oogstproces, de terroir, de verwerking en het roosteren van de boon komen aan bod. We bieden je een volledige onderdompeling in de wereld van specialty coffee, die afgesloten wordt met een coffee tasting waarbij we de verschillen tussen arabica en robusta in de kijker zetten, en daarnaast vier verschillende arabica’s proeven en analyseren op basis van oorsprong en verwerking.

Workshops op 15 maart en 19 april.

Coffee Cupping Lab

Altijd al willen weten hoe je koffie proeft als een professional? Dan moet je bij het Coffee Cupping Lab zijn. Tijdens de workshop begeleiden we je stap voor stap door het officiële SCA cupping proces en leggen we uit wat specialty coffee nu precies is. We geven je handvaten die je in staat stellen om zelf smaken te gaan ontdekken en toetsen die af met elkaar tijdens een groepsmoment.

Workshop op 17 maart.

De Labs vinden plaats tussen 19:00 en 21:30 en worden in het Engels gegeven door barista Radu Mares. Nederlandstalige assistentie wordt voorzien door barista Vincent Steels.

Madmum Labs

Espresso Lab

79.00
Tijdens het Espresso Lab draaien we de koffietas binnenstebuiten en ondersteboven. We beginnen met de geschiedenis en historische ontwikkeling van onze belangrijkste tool bij het zetten van deze kleine koffie, de espressomachine. Vervolgens duiken we in de theorie, die we erna  omzetten in de praktijk. We doorlopen samen het basisrecept, leren je de juiste routines aan en zoomen in op alternatieve espressotechnieken. Ten slotte ontdekken we samen welke richtingen je allemaal uitkan met espressobereidingen op melkbasis. Cappuccino, cortado of flat white? Na deze Lab heb je ze allemaal in de vingers. Deze Lab wordt in een groep van vijf personen gegeven. Barista Radu Mares leidt de sessie in het Engels en wordt van Nederlandstalige assistentie voorzien. De Labs vinden plaats tussen 19:00 en 21:30 op  7 april en 8 mei.

Filter Coffee Lab

79.00
Tijdens onze Filter Coffee Lab laten we zien dat filterkoffie ondertussen veel verder staat dan zijn oubollige imago doet uitschijnen. In het Lab maken we eerst kennis met de verschillende zetmethoden en technieken zoals pour over, immersion en vacuum. Om er daarna zelf aan de slag mee te gaan. We bekijken samen hoe je de beste filterkoffie zet en aanpast naar je eigen voorkeuren. Voor dat je het weet bespeel je parameters als ratio, watertemperatuur en malingsgraad als een echte virtuoos. Ben je er zelf nog niet helemaal uit welke zetmethode bij jou past? Tijdens de afsluitende filter coffee tasting komt er ongetwijfeld een nieuwe favoriet bovendrijven. Deze Lab wordt in een groep van zes personen gegeven. Barista Radu Mares leidt de sessie in het Engels en wordt van Nederlandstalige assistentie voorzien. De Labs vinden plaats tussen 19:00 en 21:30 op 26 april.

Introduction to Speciality Coffee

28.00
Het Specialty Coffee Lab is de plek voor de koffiemeerwaardezoeker. Je leert er alles over de geschiedenis van specialty coffee en de genetische verschillen die door de jaren ontstonden. Maar ook het oogstproces, de terroir, de verwerking en het roosteren van de boon komen aan bod. We bieden je een volledige onderdompeling in de wereld van specialty coffee, die afgesloten wordt met een coffee tasting waarbij we de verschillen tussen arabica en robusta in de kijker zetten, en daarnaast vier verschillende arabica’s proeven en analyseren op basis van oorsprong en verwerking. Deze Lab wordt in een groep van 15 personen gegeven. Barista Radu Mares leidt de sessie in het Engels en wordt van Nederlandstalige assistentie voorzien. De Labs vinden plaats tussen 19:00 en 21:30 op 15 maart en 19 april.

Latte Art Lab

89.00
Wou jij altijd al zo’n mooie tekening in je cappucino maken? Dit is je kans. Tijdens het Latte Art Lab geven we je een hands-on training in het opschuimen van melk en vegan alternatieven, en tonen we jou hoe je nu precies een hartje, varen of tulp in je melkschuim schildert. Opgelet! Smossen is bij deze Lab verplicht. Deze Lab wordt in een groep van vijf personen gegeven. Barista Radu Mares leidt de sessie in het Engels en wordt van Nederlandstalige assistentie voorzien. De Labs vinden plaats tussen 19:00 en 21:30 op 22 maart, 31 maart en 12 april.
Back to list

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *