Coffee To Go

Athene, de nieuwe koffiehoofdstad van Europa?

In onze zoektocht naar de perfecte koffie zit het Madmumteam nooit stil. En wij niet alleen. Daarom trekken we in Coffee To Go over de landsgrenzen, op zoek naar gelijkgestemden die aan de slag gaan met de lokale koffiecultuur. Vandaag: op bezoek bij onze vijf favoriete adresjes in Athene.

Hoewel de Italianen in Europa zichzelf maar al te graag tot keizer van de Europese koffiecultuur kronen, steken de Grieken hen sinds enkele jaren naar diezelfde kroon. Na een jarenlange, blinde focus op de authentieke Griekse ellinikos kafes die wij beter kennen als Turkse koffie, hebben de Grieken zich in de tweede helft van de 20e eeuw radicaal heruitgevonden. Het begon allemaal in 1957 met een toevalstreffer, die de Grieken de Frappé schonk. Dimitris Vakondios, een werknemer van een koffiebedrijf, vond de heerlijke koffiedrank uit op een lokale koffieconferentie. Het bedrijf introduceerde er een nieuwe chocoladedrank voor kinderen die direct in een shaker werd gemaakt. Tijdens een pauze wilde Vakondios zijn gewone instantkoffie drinken, maar hij kon geen heet water vinden, dus mengde hij de koffie met koud water in een shaker, en de Frappé was geboren.

Freddo, de nieuwe Frappé

Ondanks dat de Frappé een pijlsnelle opgang maakte bij Griekse koffiedrinkers, was zijn neergang in de jaren tachtig ingezet. De locals zochten en vonden niet veel later een nieuwe koele koffiebereiding waar hun hart sneller van ging slaan: de Freddo. De nieuwe ster van de Atheense koffiescene verschilde in essentie niet veel van zijn voorganger. De bereidingswijze was dezelfde, enkel de instantkoffie werd vervangen door een dubbel shot espresso. Een logisch gevolg van de grotere interesse in kwalitatieve bonen en espressobereidingen op het Griekse vasteland.

Vandaag zijn beide Grieks koffie-erfgoed, dat in ere wordt

gehouden door een nieuwe generatie specialty coffee freaks in Athene. Tussen de groepjes toeristen die op zoek zijn naar de wortels van de moderne democratie vind je dan ook een ander type ontdekkers in de Griekse hoofdstad: koffieliefhebbers. Onze Barista Cas trok recent naar de Griekse hoofdstad om er inspiratie op te doen op ‘s werelds grootste koffiebeurs en kwam terug met een rugzak vol ideeën en vijf nieuwe favoriete adresjes.

Taf Coffee

Emmanouil Benaki 7, Athina 106 78, Griekenland

Eerste stop: Taf coffee. Een smalle koffie bar met twee kleine toogeilanden die je het gevoel geven alsof je mee in de keuken staat. De nadruk ligt hier op persoonlijkheid, en een bezoek aan Taf lijkt bij momenten meer op een één-op-één afspraak met een barista dan een bezoek aan een koffiebar. Deze is er eentje voor de hardcore koffiefreaks die van boon tot kop meemaken hoe de koffie bereid wordt. We waarschuwen je wel: de kans dat je er de dag erna opnieuw heen wil is zéér groot.

Samba

Solonos 36, Athina 106 73, Griekenland

Ondanks dat Samba Coffee al sinds 1979 bestaat is hun eerste adresje nog geen drie jaar oud. De gezellige bar opende de deuren in de zomer van 2020 en zit verstopt op een gezellige hoek niet ver van het Atheense stadscentrum. Hou je ogen dus goed open als op zoek bent naar deze zaak. Voor de volledige Griekse koffie-ervaring neem je hier plaats op het terras, overdekt door een kleine gaanderij, en bestel je een authentieke Griekse Freddo.

Coffee Island

Meerdere adressen in Athene

Coffee Island is een begrip in Athene. Ze bestaan sinds 1999 en hebben door de jaren heen verschillende shops geopend in de stad. Maar geen gestandardiseerde processen bij Coffee Island, elke koffie wordt er gezet met de aandacht die het verdient door de barista. En wil je een woordje uitleg? De barista’s helpen je er graag om de perfecte koffie voor je te serveren.

Tailor Made

Perikleous 37, Athina 105 63, Griekenland

De micro-roastery en bar van Tailor Made huisde oorspronkelijk in een prachtig gebouw van de hand van architect Ernst Ziller aan het Aghias Irinis plein. De buurt waar Tailor Made in 2011 deze bar opende kende destijds een moeilijke start maar is tien jaar en een verhuizing later uitgegroeid tot een vaste waarde waar de locals met plezier net wat langer voor doorwandelen. Tailor Made onderscheid zich van de rest door een scherpe selectie van bonen dankzij een direct trade formule, waarbij ze de loten groene bonen rechstreeks bij de boer aankopen.

The Underdog

Iraklidon 8, Athina 118 51, Griekenland

Wil je brunchen en een van de lekkerste koffies van Athene drinken? Dan ben je bij The Underdog aan het goede adres. Deze post-industriële-als-brunchbar-vermomde-koffiezaak lijkt door zijn ruime inrichting op het eerste gezicht niet op de andere schattige koffiebars in de stad, maar is het verlengstuk van The Underdog-branderij die elders in de stad huist. De waslijst aan prijzen die deze groep jonge branders kan voorleggen spreekt voor zich en is de omweg waard wanneer je in Athene bent.