Nieuws

Do It Yourself – Latte (He)art

Latte art is de kroon op het werk van elke barista. Het is een ambachtelijke handtekening die heel wat zegt over de kunstenaar achter die kleine tekening. Maar vooral dat er veel liefde in je koffie is gekropen. Wil jij het deze valentijn zelf met een klein gebaar zeggen? Dan zetten we je met deze gids goed op weg.

Om alles overzichtelijk te houden splitsen we het proces op in twee belangrijke fases: het mixen van de melk en de espresso, en daarnaast het schenken van de latte art. Oefen ze apart om elke stap goed onder de knie te krijgen.

Ons advies: begin traag en wees je bewust van het effect van elke beweging. Je zal dit proces ongetwijfeld een aantal keer moeten doorlopen om het helemaal onder de knie te krijgen.

De benodigdheden? Een shot espresso, opgestoomde melk, een melkkannetje met schenkteut en uiteraard je favoriete koffiekop.

Fase 1. Het mixen van de melk en de espresso

Hierbij draait het rond kracht en snelheid.

STAP 1.
Houd je tas gekanteld in een hoek van ongeveer 40°. De espresso lijkt op dit moment net niet uit de tas te glijden.

STAP 2.

Het gieten van de melk start altijd in het centrum van de koffie. Zorg ervoor dat de stroom melk vanop een afstand loodrecht in de espresso glijdt.

STAP 3.
Wanneer de tas voor de helft gevuld is stop je met schenken. Je mag de tas opnieuw horizontaal houden en kan je de koffie even ‘swirlen’ om beide mooi te laten mixen.

Fase 2. Het schenken van de latte art

Hierbij draait het rond finesse en detail.

STAP 4.
In de tweede fase giet je de melk in, met je melkkannetje net boven het oppervlak, terwijl je een constante stroom aanhoudt. De schenkteut bevindt zich heel de tijd in het midden van je tas.

STAP 5.

Schud het kannetje licht heen en weer terwijl je langzaam de melk schenkt. De professionals noemen dit ‘wiggling’.

STAP 6.

Wanneer je wit vlak ongeveer 60 procent van de oppervlakte inneemt, trek je de melkkan opnieuw omhoog en teken je in dezelfde beweging een streep door het gebolde, witte vlak.

STAP 7.

Aanschouw je kunstwerk! En vergeet vooral niet te drinken.

Back to list