Coffee

Koffie uit het hart van het Afrikaanse continent

In Oost-Afrika liggen twee landen die naast een grens van 360 kilometer, ook een ideaal klimaat voor de teelt van koffiebonen delen. Ze hebben er de bourbonvariëteit tot hun specialiteit gemaakt en naar een volgend niveau getild. Het levert zuivere en lichtzoete koffies op, met ongekende diepgang.

Burundi Kibingo

In Noord-Burundi houden ze de schaal graag klein. In plaats van te werken met grote boerderijen die op industriële schaal opereren, vertrouwen ze hier op het uitgebreide netwerk van de Kayanza-gemeenschap. Die dragen in familieverband elk zorg voor ongeveer 300 koffieplanten, verspreid over de 18 kenmerkende heuvels in het gebied. De gemeenschap leeft elk jaar toe naar de lente, wanneer begin maart de oogst wordt aangevat. In de maanden die erop volgen worden de planten routineus, handmatig gecontroleerd en worden de bessen geoogst wanneer hun tijd gekomen is. Afhankelijk van het seizoen kan er doorgeoogst worden tot de maand juli. Het beperkte aantal planten per boerderij is hier een enorm voordeel. Door de beperkte opbrengst per teler kan men de kwaliteit van de oogst nauwkeurig monitoren.

Maar wat levert dat voor smaakprofiel op? Deze Kibingo-koffie is een red bourbonvariëteit die afkomstig is van koffiegewassen die al meer dan vijftig jaar op de teller hebben staan. Het vraagt nauwgezet onderhoud van de planten, maar levert een zuiver en zoet profiel op, met sterke bloemige en fruitige accenten. De gelaagdheid van deze koffie onthult zich niet meteen. Geleidelijk ontdek je hinten van zwarte thee, cacao en honing.

Rwanda Fugi

Een uur ten noorden van de Kayanza regio, aan de andere kant van de grens, is men al decennia verzot op koffie. Hoewel de focus aanvankelijk op de meer commerciële bulkproductie lag, heroriënteerden de koffieboeren zich de laatste vijftien jaar en focusten ze zich op specialty coffees: met succes. Vandaag schrikken de Rwandese boeren  er niet voor terug om hun bessen zo te manipuleren dat het een uiterst complex smaakprofiel oplevert en steevast hoog scoort op de specialty coffee score sheets. Net als bij de Burundese collega koffieboeren werkt men hier met de bourbon variëteit, die uiterst goed gedijt in de regio op 1,550 tot 1,850 meter boven het zeeniveau.

Het levert op het eerste gezicht een koffie op met veel overeenkomsten met zijn Burundese tegenhanger. We ontwaren opnieuw een zuivere en lichtzoete koffie. Het verschil? Deze koffie geeft zijn geheimen pas prijs bij  de afdronk.  Wanneer een veelheid aan aroma’s komt bovendrijven: tropisch fruit, rood fruit, en malse perzik.

Bij onze Rwanda Fugi hoort een uitzonderlijk verhaal van hoop, vriendschap en ondernemingszin in moeilijke tijden. Benieuwd? Het hele verhaal van de boerinnen achter de Rwanda Fugi lees je hier.